Nieuw op Ketnet: reeks over WOI
‘Kleine handen in een grote oorlog’ is de eerste televisiereeks voor kinderen over de Eerste Wereldoorlog. De oorlog wordt in deze internationale coproductie op een voor kinderen aangepaste manier weer tot leven gebracht door een combinatie van authentieke kinderdagboeken, gedichten en brieven, archiefbeelden, speelgoedmaquettes, animatie en pakkend drama. Met ‘Kleine handen in een grote oorlog’ wil ook Ketnet zijn bijdrage leveren aan de herdenking van ‘100 jaar Groote Oorlog’. Elke aflevering wordt voor-en achteraf gekaderd door de wrappers samen met een expert. Ook ketnet.be besteedt aandacht aan de herdenking van de oorlog met het online-platform ‘Kleine stappen in een grote oorlog’ .
100 jaar Groote Oorlog: ook voor kinderen relevant
Oorlog laat niemand onberoerd. Zeker ook kinderen niet. Ook zij zien op televisie dat er vandaag op vele plaatsen in de wereld oorlogen woeden. Ook zij horen dat 100 jaar geleden bij ons net hetzelfde gebeurde. Het is belangrijk dat ze zich daarvan bewust zijn en dat ze er op de juiste manier over geïnformeerd worden, in een aangepaste vorm, stijl en toon. Zodat ook zij beseffen wat oorlog met mensen – ook kinderen – doet en hoe belangrijk het is geweld en oorlog te voorkomen. Dat is precies wat Kleine handen in een grote oorlog beoogt.
Maar er zijn nog meer redenen waarom een reeks over de Eerste Wereldoorlog ook voor kinderen van nu relevant is. De oorlog was cruciaal in de geschiedenis van Europa en leidde tot het ontstaan van internationale organisaties als de Volkerenbond, VN en onrechtstreeks ook de EU. Technologische revoluties als telefoon, film, auto’s en vliegtuigen dateren uit die tijd. En tot slot: kinderen blijven kinderen. Ook in een dramatische tijd als de Eerste Wereldoorlog werden de kinderen geconfronteerd met allerlei gevoelens, gebeurtenissen en problemen waar ook de kinderen van vandaag mee te maken hebben: de relatie met hun ouders, vrienden en familie; het verdriet om tegenslag en verlies; verlangen naar vriendschap en liefde; dromen en ambities; de zoektocht naar een richting in hun leven; het belang van rolmodellen, helden en idolen. Al die gevoelens worden in oorlogstijden nog veel intenser. Dat maakt de belevenissen van de jeugdige hoofdpersonen herkenbaar en aanvoelbaar voor hun leeftijdgenoten van nu.
Drama, animatie en historische realiteit
Kleine handen in een grote oorlog bestaat uit acht afleveringen van 25 minuten. Elke aflevering speelt zich af in een ander land. Een Franse jongen van 14 wil meevechten tegen de Duitsers. Een Belgisch meisje wordt er door de Duitsers van beschuldigd maïs te hebben gestolen. Een tienjarige jongen uit Zuid-Tirol moet soldaten door de bergen gidsen. Een Amerikaans meisje helpt een Duitse verstekeling op zee, enz.
Behalve een andere locatie en een nieuwe held heeft iedere aflevering een eigen thema, zoals de ontwikkeling van de medische zorg of de emancipatie van vrouwen. Het individuele verhaal van de kinderen in de diverse afleveringen wordt in beeld gebracht door middel van gedramatiseerde scènes. Het bredere kader wordt geschetst aan de hand van animatie, maquettes, archiefbeelden en de commentaar.
Omkadering in de wrap en online
Om de Eerste Wereldoorlog én de serie voor de Ketnetters nog beter te omkaderen, nodigen de wrappers Charlotte of Sander elke week Miguel Bouttry uit. Miguel is een toeristische gids die een groot deel van zijn tijd doorbrengt in de loopgraven van de Westhoek. Hij geeft voor en na de aflevering toelichting bij het verhaal en het thema dat erin behandeld wordt. In de studio zijn ook telkens enkele Ketnetters aanwezig.
Daarnaast biedt ketnet.be vanaf zondag 21 september ook een overzichtspagina rond Kleine handen in een grote oorlog. Ook daar geeft Miguel uitleg over de verhalen en thema’s uit de reeks.
‘Kleine handen in een grote oorlog’ wordt uitgezonden vanaf zondag 21 september om 19.20 u. op Ketnet. (hh op zaterdag om 19.20 u. inclusief omkadering)