Samson en Gert

Samson werd geboren in 1989: de hond was een leuke manier om de kinderprogramma’s van de toenmalige BRT aan elkaar te praten. Dat gebeurde samen met vijf jonge omroepers, waaronder Gert Verhulst.Danny Verbiest van de dienst Jeugd verzon samen met Gert Verhulst een lieve hond die kon praten. De kinderen waren meteen dol op Samson en stuurden massa’s tekeningen. Gert Verhulst werd de vaste partner van Samson. En het werd een soap.

Na negen maanden kreeg het vrolijke duo een eigen decor, een woonkamer. Hans Bourlon werd hun producer en ze kregen een verhaallijn en vaste personages. Allemaal vinden ze hun weg langs de eeuwig kapotte deurbel. De burgemeester, Octaaf De Bolle, Jeanine De Bolle, Alberto Vermicelli, en Eugène Van Leemhuizen behoren ondertussen tot het collectieve geheugen van Vlaanderen.

Samson en Gert heeft verschillende generaties overleefd. De kracht is de herkenbaarheid en de eenvoud. De slimme jongen en zijn wat onhandige hond, die vragen stelt zoals een kind die stelt en zich af en toe verspreekt.

Foto: © VRT - Studio 100