Nieuwe actie tegen pesten: Trek een smoel tegen Pesten

Terug naar overzicht

Na het overweldigende succes van de Move tegen Pesten organiseert Ketnet dit jaar een andere mobiliserende actie. Onder het motto ‘Trek een smoel tegen Pesten’ roept de zender alle kinderen op om met een selfie een krachtig signaal te geven tegen pesten.

De Move tegen Pesten wordt om de twee jaar georganiseerd; de volgende Move zal dus in 2018 plaatsvinden. Dit jaar kiest Ketnet voor een andere, nieuwe anti-pestactie: Trek een smoel tegen Pesten. De bedoeling is dat kinderen een selfie maken waarop ze een gekke smoel (of bek) trekken en zo een signaal geven tegen pesten.

De wrappers geven het goede voorbeeld en gaan daarnaast ook op stap in Vlaanderen met een mobiele photobooth. Ook heel wat BV’s trekken een smoel tegen pesten en roepen iedereen op om hun voorbeeld te volgen. Daarnaast besteedt Ketnet ook aandacht aan het pest-probleem met reportages en gesprekken in Karrewiet, Ketnet Swipe en de wrap.

Er worden ook een aantal lespakketten rond pesten en conflictbeheer op school ter beschikking gesteld van het onderwijs. Die werden ontwikkeld op initiatief van Ketnet in samenwerking met het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

De actie Trek een smoel tegen Pesten kadert in de Vlaamse Week tegen Pesten, die loopt van 17 tot 24 februari. Dit jaar ligt de focus op de samenwerking tussen kinderen én volwassen in de strijd tegen pesten. #samentegenpesten is dit jaar dan ook het thema van de actieweek.

Samen tegen pesten

Ketnet heeft heel het jaar door aandacht voor de problematiek van het pesten. Denk maar aan een programma als Generatie K met Kristel Verbeke, over kinderen die opkomen voor zichzelf en anderen. Maar de jaarlijkse Week tegen Pesten is een uitstekende gelegenheid om nog een tandje bij te steken.

Vorig jaar zongen en dansten ruim 324.000 kinderen uit 2086 basisscholen de Move tegen Pesten om duidelijk te maken dat pesten echt niet kan. De Move tegen Pesten wordt om de twee jaar georganiseerd. De volgende editie is in 2018, maar ook dit jaar heeft Ketnet een soortgelijke actie: Trek een smoel tegen Pesten.

Maarten Janssen, netmanager van Ketnet:
Trek een smoel tegen Pesten is een laagdrempelige actie waarmee we zoveel mogelijk kinderen willen mobiliseren om een ludiek maar krachtig signaal te geven tegen pestgedrag. Het is tegelijk ook een oproep om pesten bespreekbaar te maken en er samen iets aan te doen, in de klas en de school, in de jeugdbeweging en de sportclub.

Trek een smoel tegen pesten

Vanaf vrijdag 17 februari trekt Ketnet samen met alle kinderen en een aantal BV’s een smoel tegen pesten. Het is heel eenvoudig: trek een smoel (alles kan, emojigewijs), maak een foto via de photobooth op ketnet.be op de Ketnet-app en toon dat je pesten niet ok vindt. De foto’s komen terecht op de fotomuur op ketnet.be en worden ook opgehangen in de Ketnet-studio.

Daarnaast gaan de wrappers op pad met een mobiele versie van de photobooth. Ze trekken naar scholen en verenigingen en nodigen de kinderen ter plekke uit om een smoel te trekken tegen pesten. Het resultaat is te zien in drie reportages in de Ketnet-wrap tijdens de Week tegen Pesten.

Ook een aantal BV’s trekt een smoel tegen pesten. Ze brengen daarnaast ook een persoonlijke getuigenis of boodschap over pesten.

Karrewiet

Karrewiet heeft op vrijdag 17 februari een reportage vanuit het Sint-Andreasinstituut in Brugge: de school die de ‘Pesten-dat-kan-niet-prijs’ heeft gewonnen. Dat is een bekroning voor de school met het strafste antipestbeleid. Het Sint-Andreasinstituut wordt vrijdag gehuldigd met een groot ‘galafeest’. Ook delegaties van negen andere scholen die ‘zilver’ wonnen in de Pesten-dat-kan-niet-Prijs, zullen aanwezig zijn.

Karrewiet belicht hoe de school in Brugge pesten aanpakt en wat ze vinden van de problematiek rond pesten. Ook wrapper Thomas Van Achteren is die dag in Brugge. Hij brengt verslag uit in de wrap.

Ketnet-wrap

Vanaf dan tot 24 februari besteedt de Ketnet-wrap heel wat aandacht aan de Week tegen Pesten en de actie Trek een smoel tegen Pesten. Met reportages, oproepen om mee te doen met de actie en gesprekken over pesten. Op zaterdag 18 februari nodigen wrappers Sien en Sarah in Ketnet Swipe een bende Ketnetters uit in de studio om samen met hen een aantal stellingen rond pesten te bespreken. Later in de week komt ook antipest-experte Kristl Habils naar de Ketnet-studio voor een gesprek.

Generatie K

Er worden ook een aantal lespakketten rond pesten, conflictbeheer op school e.d.m. ter beschikking gesteld van het onderwijs. Die lespakketten werden ontwikkeld naar aanleiding van het programma Generatie K met Kristel Verbeke, maar zijn ook uiterst geschikt om mee aan de slag te gaan in de Week tegen Pesten. De lespakketten zijn een initiatief van Ketnet in samenwerking met het Vlaams Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Ze worden gebundeld aangeboden op de website van Klascement en op de website van uitgeverij Vormen.

Karrewiet over de Pesten-dat-kan-niet-prijs: op vrijdag 17 februari om 18u00 op Ketnet.

Datum: 16 februari 2017 om 13:47

Categorie: Generatie K, Karrewiet, Move Tegen Pesten, Nieuws, Trek een smoel tegen Pesten

Foto: © VRT

Bron: Persbericht VRT