Vroeger en nu

Kaatje is ongetwijfeld één van de populairste figuren van Ketnet. Al sinds 2006 bestaat het onderdeel op Ketnet, maar toch bestaat Kaatje maar sinds 2008. Hier vind je een overzicht van de evolutie van Kaatje of nu Ketnet Jr.

K'tje van KetnetOp 1 april 2006 vernieuwde Ketnet voor de eerste allereerste keer. Om alle leeftijdsgroepen beter te kunnen dienen, werd Ketnet in drie delen opgedeeld. Ketnet was het gedeelte voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Voor de allerkleinsten, de 4- en 5-jarigen werd K’tje van Ketnet geïntroduceerd. De pre-adolescenten van 10 tot 12 jaar, konden bij NT van Ketnet terecht. NT van Ketnet bereikte zijn doelgroep niet en kende al in 2007 zijn einde. Op K’tje van Ketnet werden alle peuter- en kleuterprogramma’s zoals Hopla, Bumba en Piet Piraat uitgezonden.

KaatjeIn september 2008 werd K’tje vernieuwd. Het onderdeel kreeg een naamswijziging en werd Kaatje van Ketnet. Daarnaast ontstonden de figuren Kaatje en Kamiel. Zij werden de ‘wrappers’ (deze benaming werd echter nooit gebruikt) voor het jongere gedeelte en leidden de peuters en kleuters doorheen de programma’s en dienden als herkenning voor de kinderen. Kaatje kreeg ook haar eigen website: kaatje.be. Daar kunnen de kleuters verschillende basisvaardigheden leren. Tot op de dag van vandaag bestaat deze site nog steeds. Sinds 2009 kregen durfal Kaatje en de ietwat onhandige dinosaurus Kamiel, een nieuwe vriend: Viktor, de piloot en uitvinder.

Ketnet+, het digitale televisiekanaal, zond de Kaatje-programmering sinds 2008 elke avond uit tussen 18 en 20 uur en op weekend- en vakantiedagen tussen 8 en 10 uur. Zo konden beide doelgroepen (de peuters en kleuters en de lagerschoolkinderen) gediend worden op hetzelfde moment. In 2012, bij de opstart van een eigen kanaal van Ketnet, verdween Ketnet+.

In 2011 kreeg Kaatje haar eigen frictiereeks: Kaatjes Tralalaatjes. Er werden twee nieuwe personages geïntroduceerd: stokstaartjes Frits en Frats.

Kaatje TheaterKetnet kreeg in 2012 een eigen kanaal en het digitaal kanaal Ketnet+ verdween. Het verdwijnen van de extra Kaatje-programmatie kon op veel commotie bij ouders rekenen. Om tegemoet te komen aan de wensen van de ouders, lanceerde Ketnet een vernieuwd Kaatje-ochtendblok: Kaatje & Co. Dit ochtendprogramma kon gratis bij digitale TV van Telenet of Proximus worden opgevraagd. De allereerste (betalende) app van Kaatje kwam uit: ‘Kaatjes Tralalaatjes’. In de applicatie kan je kijken naar filmpjes en daarna doe-opdrachten rond de filmpjes spelen.

2013 was een heel speciaal jaar voor Kaatje. Plopsa kocht rechten van Kaatje en verving in Plopsaland De Panne de zone van Wizzy en Woppy om Kaatje, Kamiel en Viktor een eigen plek in het park te geven.

In 2014 toerde Kaatje doorheen het land met een theatershow, samen met Kamiel en Viktor. Regelmatig komt er een nieuwe theatershow. Kaatje krijgt haar tweede app: ‘De wereld rond met Kaatje’. Deze app was verbonden met een bordspel.

PowerPoint PresentationOp 31 augustus 2015 veranderde het ochtendblok Kaatje van Ketnet naar Ketnet Jr. Deze verandering kwam er door de vernieuwing van Ketnet. Het ochtendblok is nog steeds gratis opvraagbaar via de rode knop bij digitale TV. Je kan er kiezen uit Ketnet Jr. voor kleuters of voor peuters. Het figuur Kaatje neemt nu een minder prominente rol in bij de programmering. Toch blijft het een belangrijk figuur. Ketnet Jr heeft zijn eigen gratis app waarin afleveringen van alle programma’s te zien zijn. Er zijn ook spelletjes van de programma’s. De instellingen zorgen ervoor dat de hele app is afgestemd op het niveau en interesses van het kind.

Foto: © VRT

Bron: KetnetFansite en VRT