Jaaroverzicht 2012

2012 was weer een druk Ketnet-jaar. Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen vind je hieronder.

Januari

Op maandag 9 januari zond Ketnet de eerste aflevering van I-FAN uit. Die maandag begon ook de feestweek voor tien jaar Karrewiet. Het feest duurde tot vrijdag 13 januari. Het was een drukke maandag, want er werd ook bekend gemaakt dat Ketnet vanaf 1 mei ging uitzenden op een apart, derde VRT-kanaal. Het kanaal was een grote investering: het kostte zo’n 4,5 miljoen euro.

Van 16 tot 20 januari zond Karrewiet elke dag een reportage uit van Kristien in Oeganda. De inschrijvingen voor Junior Eurosong 2012 startten op zaterdag 28 januari. Op 29 januari gaf wrapper Niels een benefietconcert voor de Damiaanactie, waar hij peter van is.

Februari

In februari kwam het derde VRT-kanaal, waar Ketnet al sinds 1 mei op uitzend, onder vuur. ACW en Voka, twee vakbonden, waren tegen het derde kanaal.

Donderdag 16 februari was het D-day voor Charlotte en Brahim. Om 13u30 zongen ze met 272.281 kinderen de Move tegen pesten. Dat deden ze in een liveshow. Op zaterdag 18 en zondag 19 februari waren alle fans van de serie Galaxy Park welkom in Kinepolis voor de enige echte Galaxy Park-fandagen. De nieuwe afleveringen van Kaatjes tralalaatjes worden sinds 18 februari uitgezonden op Ketnet. Tijdens de krokusvakantie konden de Kaatje-kijkers carnaval vieren tijdens Ketnet carnaval in Plopsa Indoor Hasselt. Op die 18e februari kwamen ook de vriendjes van de Veire, van het tv-programma Vrieden van de Veire, langs in de studio. Ze legden de aanwezig wrappers het vuur aan de schenen.

Op 27 februari startten op Ketnet het nieuwe programma Mijn kunst is top en de tweede reeks van De Elfenheuvel. Mijn kunst is top werd gepresenteerd door Adriaan van den Hoof.

Maart

Begin maart kwam de app van Kaatjes tralalaatjes ook uit voor iPhone, iPod en iPad. In maart waren heel veel Ketnet-programma’s en –gezichten genomineerd voor een prijs op De nacht van de Vlaamse televisiesterren. Op donderdag 15 maart kwam het tweede boek van De Elfenheuvel; De amulet, uit. Even later kwam ook het eerste Galaxy Park-boek uit.

April

Het Zilvermeer in Mol was op maandag 9 april het decor voor de X-peditie X-treem-dag. Van 9 tot 13 april kookte Jeroen Meus voor kinderen. In het programma Dagelijkse kinderkost maakte hij gerechten die kinderen lekker vinden. Diezelfde maandag ging ook de nieuwe Ketnet.be online. Je vind er nu een soort Facebook op kindermaat, leuke filmpjes en nieuws uit Karrewiet.

Op dinsdag 10 april werd ook de algemene programmatie van het derde VRT-kanaal bekendgemaakt. ’s Morgens, tot 9u, biedt Ketnet programma’s aan voor de kleinsten en tijdens de middag zorgt Ketnet voor afwisseling tijdens het eten. De oudere Ketnet-kijkers komen dan weer ’s avonds aan hun trekken. De ochtend is tijdens het weekend prime-time voor kinderen, dus vinden alle finales van belangrijke programma’s en Ketnet King Size plaats in de voormiddag. Bij de verhuis van Ketnet hoorde ook een nieuw logo. De ‘K’ heeft nu ook een kleur en de achtergrond heeft ook een kleurtje gekregen.

Via Ketnet.be kon iedereen die wou zijn eigen hoofd op een verhuisdoos afprinten en voor het raam hangen. De wrappers gingen tijdens de verhuis langs door Vlaanderen en verrasten kinderen met heel wat lekkers.

Op zondag 15 april vond het evenement van Mijn kunst is top plaats op het domein Destelheide in Dworp bij Brussel. Niels en Kristien namen het op 17 april op tegen ex-wrappers in De klas van Frieda. Niels trainde al enkele maanden voor een marathon. Hij heeft die op 22 april uitgelopen in drie uur en 56 minuten, een goede prestatie! Vanaf 23 april zond ‘Karrewiet’ een hele week reportages uit over Vietnam.

Op 27 april maakte Ketnet bekend dat OP12 de naam wordt van het nieuwe VRT-kanaal en dat na 20u, wanneer Ketnet niet uitzend.

Mei

Op 1 mei was het zover: de grote verhuis van Ketnet. Op het oude kanaal namen Melvin en Charlotte afscheid. Tegen het einde van de show gingen ze ook naar het nieuwe kanaal, waar de wrappers en een heel pak Ketnet-gezichten hen opwachtten.

Ook de kijkers van De Elfenheuvel konden hun sterren ontmoeten in Kinepolis. Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 mei kwamen hun sterren langs in verschillende cinemas.

Juni

De elfenjager, het derde boek van De Elfenheuvel is sinds juni te koop. Op 12 juni werd bekendgemaakt dat Kristien en Peter gingen stoppen als wrapper. Kristien stopte nog voor de zomervakantie, Peter na de vakantie. Op 20 juni waren alle juniors van 2012 te gast in Ketnet King Size, waar ze uitgebreid worden. De uitgebreide voorstelling gebeurde op 25 juni. Alicia en Mariam, Fabian, Guillaume en Lieselot, Jana, Jens, Laurens, Lowie, Mai-Li en de Lalaladies beleefden de zomer van hun leven.

Juli

In juli en augustus trok Ketnet doorheen Vlaanderen voor De Ketnet Cup: een opblaasbaar speeleiland voor kinderen. Er werd ook een programma van gemaakt dat een week na de opname uitgezonden werd op Ketnet.

Op 6, 7 en 8 juli vonden de Ketnet-fandagen plaats in Plopsaland De Panne. De fans van Galaxy Park, ROX en Amika konden hun favoriete tv-sterren ontmoeten. Op de laatste dag van de maand juli werd alle informatie over Junior Eurosong 2012 bekendgemaakt. Niels presenteerde het programma en de videoclips waren vanaf 1 augustus te zien op tv.

Augustus

Op 17 augustus vond de Radio 2 Zomerhit-uitreiking plaats in Westende. Er waren ook enkele Ketnet-gezichten genomineerd.

September

Eind september raakte bekend dat Melvin een vrouw verkracht zou hebben. Sinds het nieuws bekend geraakt was, werd Melvin meteen van het scherm gehaald. Hij zou later terug op tv komen, maar ook hij stopte met wrappen.

Op 11 september gaf Peter een groot afscheidsfeest in de Ketnet-studio. Kinderen die via Ketnet.be tickets hadden gewonnen, mochten het feest bijwonen. Op 23 september startten de nieuwe afleveringen van ROX.

Op 25 september werd het najaar van Ketnet voorgesteld. Enkele opvallende programma’s: in Wie wordt wrapper? ging Ketnet opzoek naar een nieuwe wrapper: Sien. Ook Lekker windje en Helden zijn nieuwkomers.

Oktober

Op 1 oktober was er de eerste voorronde van Junior Eurosong 2012. Via onze website konden jullie voorspellen wie de winnaar zou worden. Jullie stemden voor Fabian. Dat nieuws werd op 6 oktober bevestigd. Hij vertegenwoordigde ons land op 1 december in Amsterdam.

Sien Wynants is sinds 28 oktober de nieuwe Ketnet-wrapster. Ze won de wedstrijd Wie wordt wrapper? van Sander Gillis. Het langverwachte programma, De omgekeerde show, is sinds 29 oktober elke weekdag te zien op Ketnet. Tijdens de herfstvakantie kon je ook weer griezelen met de Ketnet Halloween nocturnes in Plopsaland De Panne.

November

Vanaf 17 november werden er ook dit jaar weer Sint-programma’s uitgezonden op Ketnet. Vier dagen later, op 21 november werd bekendgemaakt dat Wouter Quartier de nieuwe netmanager is van Ketnet en OP12, het Ketnet-kanaal na 20u. Op 29 december werden de eerste foto’s van de nieuwe look van Fabian voorgesteld.

December

Op 1 december was het zover: Fabian trad als vierde op op het Junior Eurovisiesongfestival in Amsterdam. Hij eindigde als vijfde. Oekraïne won het tiende festival. Ook in 2012 organiseerden we onze KetnetFansite programma top 50. De stemming werd begin december geopend en liep tot 21 december. Junior Eurosong 2012 eindigde op de derde plaats, op de tweede plaats eindigde De Elfenheuvel (vorig jaar op de eerste plaats) en Galaxy Park vonden jullie het beste Ketnet-programma van afgelopen jaar.

Sinterklaas had tijdens zijn bezoek aan de studio twee pakketjes achtergelaten. Op 6 december werden ze geopend en bleek dat er twee nieuwe wrappers in zaten: Sander Gillis (van Wie wordt wrapper?) en Leonard Muylle (van De Elfenheuvel).

Geen Ketnet Freezzz meer, maar wel Ketnet Kerst dit jaar. Charlotte, Fabian, Femke en Ymke gaven een spetterende show tijdens de kerstvakantie in Plopsaland De Panne.