‘De dokter Bea show’ beantwoordt vragen over seks en puberteit

Terug naar overzicht

De dokter Bea show is een nieuw Ketnet-programma voor 9 tot 12-jarigen over puberteit en seksualiteit. Dokter Bea (Eva Van der Gucht) gaat in haar show elke week vrank en vrij en met veel humor op zoek naar antwoorden op concrete vragen van kinderen over alles wat te maken heeft met hun lichaam, seksualiteit, liefde en relaties.

Ze krijgt daarbij de hulp van experten, een puberpanel van jonge ervaringsdeskundigen en BV’s.

Ketnet heeft een programma gemaakt over puberteit en seksualiteit. En dat werd tijd”, zegt netmanager Maarten Janssen. “Elk kind zou relationele en seksuele vorming moeten krijgen, thuis en op school. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo evident. Voor veel volwassenen blijft het moeilijk om met kinderen te praten over seksualiteit. Tegelijkertijd hameren experts erop dat we niet te lang mogen wachten met seksuele vorming. Dat het meer moet zijn dan een veredelde biologieles. En ook dat er voor de media een rol weggelegd is qua seksuele vormingBij Ketnet willen we kinderen helpen bij het opgroeien. En dus is het niet meer dan logisch dat we ook ons steentje bijdragen aan hun seksuele en relationele vorming.”

Impliciet en expliciet

De dokter Bea Show is niet het eerste Ketnet-programma waarin seksuele ontwikkeling aan bod komt.

Dr. Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet: “In programma’s als D5R, 4eVeR, W817, Ghost Rockers integreerden we allerlei aspecten rond relatievorming en seksualiteitsbeleving: verliefdheid, relaties, de eerste kus, de eerste seksuele contacten, maar ook vragen rond homoseksualiteit, voorbehoedsmiddelen of ongeplande zwangerschap. Maar dat was altijd op impliciete manier. Uit onderzoek blijkt evenwel dat het aanreiken van expliciete informatie rond relaties en seksualiteit op maat van kinderen zeer belangrijk is voor hun latere seksuele leven. Kinderen die een open communicatie rond relaties en seksualiteit kennen, zijn weerbaarder, meer gewapend tegen grensoverschrijdend gedrag en maken ook meer bewuste en veilige keuzes wanneer ze dit pad van hun ontwikkeling verder verkennen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook rond relaties en seksualiteit een waardenkader meekrijgen.  Het stimuleren van een dialoog rond relaties en seksualiteit is dan ook van groot belang.”

En dat doet Ketnet nu dus in De dokter Bea show.

Geen vraag te gek

De dokter Bea show  is een fris en pittig programma boordevol informatie over relaties en seksualiteit, specifiek op maat van 9 tot 12 jarigen, educatief en wetenschappelijk onderbouwd, maar ook met een flinke dosis humor en een vleugje muziek en show. Elke aflevering vertrekt van een vraag van een jongere. Dat gaat van verliefd zijn, kussen en vrijen, over weetjes over de penis en de vagina, tot afleveringen over kinderen krijgen, zelfbevrediging, seks op sociale media en op internet, grensoverschrijdend gedrag en nog veel meer. Onder het motto ‘geen vraag is te gek’ gaat Dokter Bea geen onderwerp uit de weg.

Het programma bevat een aantal onderdelen. Dokter Bea krijgt elke week in haar kabinet een vraag van een kind over iets dat met seksualiteit of relaties te maken heeft.

Om het antwoord te vinden op die vraag gaat ze te rade bij een collega-expert (biologen, gynaecologen, andrologen, psychologen, maar ook een lingerie-ontwerpster, een uitbaatster van een vrouwvriendelijke erotiekboetiek, enz.).

Elke week is er ook een gesprek met enkele jongeren uit het ‘puberpanel’: 19 jonge mensen tussen 15 en 19 jaar die vanuit hun persoonlijke leven ervaringen uitwisselen over het centrale thema.

Dokter Bea heeft in elke aflevering ook een openhartig skypegesprek met een BV over het onderwerp van de dag, onder meer met Sean Dhondt, Slongs Dievanongs, Jani Kazaltzis, Gers Pardoel, Seppe Smits en Tatyana Beloy.

Om duidelijk te maken hoe de vork juist in de steel zit, demonstreert dokter Bea in haar ‘skills lab’ hoe een penis of een vagina eruitziet, of hoe dat precies gaat met kussen en vrijen, enz.

Elke aflevering wordt afgesloten met een ‘lijflied’, waarin dokter Bea de show op aanstekelijke manier muzikaal samenvat.

Het puberpanel van dokter Bea

In elke aflevering van De dokter Bea show praat een ‘puberpanel’ op basis van hun eigen ervaringen en beleving over het onderwerp van de dag. Eigenlijk zijn het vooral adolescenten, maar als ervaringsdeskundigen weten zij beter dan wie ook welke vragen en gevoelens belangrijk zijn in de puberteit.

De groep bestaat in totaal uit 18 jongeren, van wie er in elke aflevering een zestal plaatsnemen in het panel. Sommigen hebben al heel wat seksuele ervaring, anderen staan bewust of toevallig nog minder ver. Ze praten honderduit over lichamelijke veranderingen, kussen, vrijen en masturberen, over hun eerste keer, over seks op internet en sociale media, enz.

De panelleden zijn: Emerson, Lien, Gitte, Quinten, Arnaud, Dide, Flo, Maarten, Keanu, Eline, Ryan, Alia, Rob, Thomas, Armin, Zoë, Robrecht en Remke.

 Aflevering 1: Kussen – vrijdag 13 oktober

In de eerste aflevering krijgt Dokter Bea een vraag van Dorien: Kussen, hoe doe je dat? Dokter Bea heeft een open en eerlijk antwoord klaar. Ze brengt ook een bezoek aan collega-professor en hoogleraar virologie Marc Van Ranst, die een échte kus in een schaaltje laat groeien.

Dide, Gitte, Lien, Emmerson, Robrecht en Maarten van het puberpanel vertellen over hun allereerste kus.

Dokter Bea kletst skypegewijs met tieneridool Sean Dhondt over de eerste kus, hoe hij graag zoent en nog iets over gevoelige plekjes…

En in haar ‘skills lab’ toont Dokter Bea tot slot hoe je in de praktijk een perfecte kus geeft.

De dokter Bea show: elke vrijdag om 19u op Ketnet.

Datum: 7 oktober 2017 om 11:53

Categorie: De dokter Bea show

Foto: © De Mensen

Bron: VRT